Γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) προβλέπεται να έχουν σταθερή ανάπτυξη φέτος 

Μένει να φανεί ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Τραμπ που πάντα λειτουργεί με “δύο σκέψεις” 

Φαίνεται πως το 2025 θα είναι μια σταθερή χρονιά για τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs), τουλάχιστον εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί πωλήσεις θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές επιλογές της νέας κυβέρνησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ηλεκτροκίνηση θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο στην αγορά καθώς το κόστος μειώνεται, οι επιλογές για τους καταναλωτές αυξάνονται και οι σταθμοί φόρτισης πολλαπλασιάζονται. 

Παρά όλη τη φασαρία για επιβράδυνση στις πωλήσεις EVs πέρσι, οι παγκόσμιες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά κι υβριδικών έφτασαν σε νέο ρεκόρ σχεδόν 17 εκατομμυρίων οχημάτων το 2024 και αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 20% φέτος, σύμφωνα με την BloombergNEF. 

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες μάλιστα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια ποικιλία φθηνότερων μοντέλων στις εκθέσεις αυτοκινήτων ανά τον κόσμο. Αυτό το γεγονός με τη σειρά του αναμένεται να οδηγήσει στην κορύφωση τόσο της ζήτησης, αφού ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων EVs είχε επιβραδυνθεί, επειδή οι καταναλωτές σε πολλές περιοχές περίμεναν πιο οικονομικές επιλογές και πιο πρακτικές λύσεις φόρτισης. Επιπλέον ανασταλτικά λειτούργησε η επιλογή αρκετών χωρών, όπως η Κίνα, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία να μειώσουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις. Και σίγουρα δεν θα βοηθήσει τον κλάδο αν ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για κατάργηση της κυβερνητικής υποστήριξης προς τα EVs και επιβολή εμπορικών φραγμών που θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής ή αγοράς τους. 

Οι ειδικοί του κλάδου και οι επιστήμονες που μελετούν ενδελεχώς τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο αυτή τη στιγμή. Ένα κρίσιμο κομμάτι κάθε ρεαλιστικής στρατηγικής για τον περιορισμό των δεινών της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι η πλήρης αντικατάσταση των οχημάτων εσωτερικής καύσης μέχρι το 2050. Χωρίς αυστηρότερους κανονισμούς ή πιο γενναιόδωρη υποστήριξη για τα EVs ο κόσμος δεν θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η πορεία των πωλήσεων EVs θα εξαρτηθεί από τη δυναμική κάθε συγκεκριμένης περιοχής. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στους παράγοντες που πιθανότατα θα επηρεάσουν τον τομέα στις τρεις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου: τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα.

Η αγορά EVs στις ΗΠΑ θα είναι γεμάτη αντιφάσεις. 

Από τη μία πλευρά οι εταιρείες επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ή την επέκταση εργοστασίων παραγωγής μπαταριών, EVs και φορτιστών σε όλη την Αμερική. Τα επόμενα χρόνια η Honda σκοπεύει να ξεκινήσει γραμμές συναρμολόγησης για EVs στο Οχάιο, η Toyota σχεδιάζει να παράγει ηλεκτρικά SUV στο κύριο εργοστάσιό της στο Κεντάκι, και η GM αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή των ανανεωμένων Bolt στο Κάνσας μεταξύ δεκάδων άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή κατασκευής. Όλα αυτά υπόσχονται να μειώσουν το κόστος των συγκεκριμένων οχημάτων, να αυξήσουν τις επιλογές των καταναλωτών, να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και να βοηθήσουν τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ανταγωνιστούν τους ξένους αντιπάλους που προηγούνται στην καινοτομία, τον σχεδιασμό και την παραγωγή EVs. 

Υπάρχει όμως κι ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ. Τα σχέδιά του φέρεται να στοχεύουν στην κατάργηση των φορολογικών πιστώσεων για τους καταναλωτές, ύψους έως και 7.500 δολαρίων που περιλαμβάνονται στο κεντρικό κλιματικό νομοσχέδιο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, τον Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act). Επίσης έχει απειλήσει να επιβάλει βαρείς δασμούς σε αγαθά που εισάγονται από το Μεξικό, την Κίνα, τον Καναδά και άλλες χώρες όπου παράγονται πολλά οχήματα ή εξαρτήματα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους Αμερικανούς καταναλωτές είναι το υψηλό κόστος των EVs. Τα πιο προσιτά μοντέλα ξεκινούν ακόμα από περίπου 30.000 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φορτηγά και SUV κοστίζουν πάνω από 40.000 δολάρια.

Αισιοδοξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η εξέλιξη των EVs στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται πιο αισιόδοξη το 2025. Τα EVs αποτελούν πλέον περίπου το 25% των νέων πωλήσεων στην ΕΕ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για επιβατικά οχήματα πρόκειται να γίνουν πιο αυστηρά, απαιτώντας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις χώρες μέλη να μειώσουν τη ρύπανση από το κλίμα στον στόλο τους κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Στο πλαίσιο του κλιματικού σχεδίου της ΕΕ αυτοί οι στόχοι γίνονται αυστηρότεροι κάθε πέντε χρόνια, με στόχο την εξάλειψη των εκπομπών από αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι το 2035. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σκοπεύουν να παρουσιάσουν μια σειρά προσιτών μοντέλων EV τους επόμενους μήνες με σκοπό να βοηθήσουν τις εταιρείες να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς. 

Κατά μέσο όρο οι κατασκευαστές θα χρειαστεί να αυξήσουν το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία από το 16% των συνολικών πωλήσεων το 2023 στο περίπου 28% προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο. Ορισμένες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές για τα οχήματα εσωτερικής καύσης και μειώνουν τις τιμές στα υπάρχοντα EVs για να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων. Και όπως αναμενόταν κάποιες πιέζουν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαλαρώσει τους κανόνες. Οι τάσεις πωλήσεων σε κάθε χώρα θα εξαρτηθούν από τις τοπικές συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις. Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν ένα νέο σύνολο φορολογικών κινήτρων ή επιπλέον αλλαγές πολιτικής θα βοηθήσουν τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη να αναβιώσει την ανάπτυξη του τομέα EV. Οι πωλήσεις κατέρρευσαν εκεί πέρσι μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων στο τέλος του 2023. 

Η “κυριαρχία” της Κίνας

Μετά από δεκαετίες στρατηγικών επενδύσεων και στοχευμένων πολιτικών η Κίνα είναι πλέον ο κυρίαρχος κατασκευαστής EVs και η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, ανεξαρτήτως των εμπορικών φραγμών που μπορεί να επιβάλουν οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες. Τον Οκτώβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε σημαντικά υψηλότερους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα παρέχει αθέμιτα πλεονεκτήματα στις εγχώριες εταιρείες της. Αυτό ακολούθησε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν τον περασμένο Μάιο να επιβάλει δασμό 100% στα κινεζικά οχήματα, επικαλούμενη αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι εγχώριες εταιρείες τους έχουν κερδίσει τα πλεονεκτήματα της αγοράς παράγοντας οικονομικά προσιτά, υψηλής ποιότητας ηλεκτρικά οχήματα. Περισσότερο από το 60% των κινεζικών EVs είναι ήδη φθηνότερα από τα αντίστοιχα οχήματα εσωτερικής καύσης. Αυτοί οι εμπορικοί φραγμοί έχουν δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για τους Κινέζους κατασκευαστές EV, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη βραδεία οικονομία της χώρας, την υπερπροσφορά στην παραγωγική ικανότητα του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες του τομέα δεν είναι κερδοφόρες. Επίσης η Κίνα μείωσε τις επιδοτήσεις για τα EVs στο τέλος του 2022, αντικαθιστώντας τις με μια πολιτική που απαιτεί από τους κατασκευαστές να επιτυγχάνουν στόχους κατανάλωσης καυσίμου. 

Στην εγχώρια αγορά η Κίνα στρέφεται τώρα στις αγροτικές περιοχές για να ενισχύσει την ανάπτυξη του κλάδου. Οι αξιωματούχοι έχουν δημιουργήσει επιδοτήσεις αγοράς για τους κατοίκους της υπαίθρου και έχουν ζητήσει την κατασκευή περισσότερων εγκαταστάσεων φόρτισης. Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις η Κίνα θα συνεχίσει να σημειώνει σταθερή ανάπτυξη στις πωλήσεις EVs, θέτοντας σε κυκλοφορία σχεδόν 50 εκατομμύρια ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα στους δρόμους της χώρας μέχρι το τέλος του έτους. 

με στοιχεία από το https://www.technologyreview.com/

φωτογραφία caranddriver

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κύλιση στην κορυφή